Hajrá evosoft!

evosoft-os öreg rókák történetei a cégről

Címkék

Címkefelhő

Statisztika

Interview - tippek informatikusoknak

2008.06.23. 18:26 - Anyos.Bela

Címkék: job interview

Korábban Péter beharangozta, hogy találhattok majd itt néhány hasznos tanácsot az interview-kal kapcsolatban. Meguntam a várakozást. Eldöntöttem, leírom, mert így saját életem könnyítem meg :)

Az első benyomás döntő fontosságú! Nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha ekkor jól szerepelsz félig nyert ügyed van. Komolyan. Tényleg. Így működünk.

 

Igen: „normális” ruhát kell felvenni. Tiszteljük meg egymást az első találkozás alkalmával, hogy nem a kinyúlt kosárlabdás pólódban jelensz meg. Én sem rövidnadrágban és tornacipőben leszek, igérem.

Sok leendő kolléga arcára kiül a megrökönyödés mikor idegen nyelven kell megszólalnia... Kérdem én: miért? Egy multinacionális cégnél az angol és/vagy német nyelv ismerete KÖTELEZŐ. Persze nem Oxford-i stílust szeretnénk. Számíts rá, hogy a jól hangzó „tárgyalóképes nyelvtudást” bizonyítani kell... és nem egy számítógépet kell meggyőznöd. Nemrég valaki csak jelenidőt használt amikor arról beszélt mit csinált eddig... hát egy „élmény” volt az biztos... Annyi lehetőség van a nyelvet gyakorloni (chat, internet, TV, feliratos filmek, stb.). Éljetek vele. Megéri. [folyatjuk]

Bármilyen meglepő egy interview-n verbálisan kell megnyilvánulni – bár a látvány is segít (nők előnyben :) ). Tehát ha eljössz a beszélgetésre készülj rá hogy meg kell szólalnod; ne érjen sokként ha 10 értelmes mondatot önállóan kell megalkotnod. Introvertáltak gyakoroljanak tükör előtt, hangosan. (Lehetőleg egyedül, hogy ne érezd magad hülyén ha rádnyitja valaki az ajtót :) ). Ja és beszéd közben ki kell nyitni a szád.

Ne csodálkozz ha az interview-n szakemberekkel kerülsz szembe és bizony feltesznek konkrét szakmai kérdéseket. Készülj fel egy picit az adott témakörben.... Nyilván arról akarnak megbizonyosodni, hogy te egy baromi jó informatikus vagy. Annál lehangolóbb nincs is mikor az első kérdésnél lövésed sincs miről van szó... Persze olyan is volt már, hogy mi is tanultunk valamit - ez is benne van a pakliban. Nyilván ennek nagyon örülünk.

Tudom ez egy stresszes helyzet, de „Próbálj meg lazítani!”. Hidd el igyekszünk feszültségmentes légkört teremetni, de a feszültség ugye belőled jön. Koncentrálj. Minden alkalommal magabiztosabb leszel.

Van itt egy idevágó kifejezés

Pull you finger out!

 

Interview (Magyar)
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: interjú trükkök)

A bejegyzés trackback címe:

https://evosoft.blog.hu/api/trackback/id/tr3535650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása